Το Λογότυπο μας

Το έμβλημά μας: η δάφνη και το αρχαίο γυμνάσιο της Σαλαμίνας

dafni
Η ευγενής Απολλώνιος δάφνη, φυτό ιερό, αφιερωμένο στον θεό Απόλλωνα, ήταν και είναι ακόμη το φυτό της ειρήνης, της δόξας και της ευημερίας.

Οι αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αθλητικών αγώνων στα Πύθια, αφού η δάφνη συσχετιζόταν με τη νίκη, την υπεροχή και τη δόξα, στοιχείο που ισχύει μέχρι και σήμερα.


Οι κολόνες του Γυμνασίου της Σαλαμίνας στο έμβλημά μας αποτελούν δείγμα εξαίρετης τέχνης μιας ένδοξης πόλης που προήγαγε τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με την παλαίστρα, τα λουτρά και τις κολυμβητικές δεξαμενές λαμπρά οικοδομήματα που συνέθεταν το Γυμνάσιο της πόλης.

Όπως η εκγύμναση των νέων της τότε εποχής μέσα στα Γυμνάσια, αποτελούσε μέρος της γενικότερης εκπαίδευσης τους και όπως η δάφνη, ως ύψιστη τιμή δόξας και μεγαλείου, στεφάνωνε τους νικητές των ιερών αγώνων, έτσι και τώρα το Αθλητικό Λύκειο Αμμοχώστου ευελπιστεί να στεγάσει και να οδηγήσει τους σημερινούς ταλαντούχους νέους, μέσω της πολύπλευρης διαπαιδαγώγησης, στα ευγενή ιδεώδη του αθλητισμού και την εμβάπτισή τους στο ιερό κλέος της δαφνοστεφανομένης νίκης.


               Βασίλης Γιωργαλλάς

Συντονιστής Αθλητικού Λυκείου Αμμοχώστου